Kipufogó

Gyakran előfordul, hogy ügyfeleink megkérdezik, lehet-e közlekedni a lyukas vagy leszakadt kipufogóval, mert nincs idő a kipufogó javításra. Ezt több okból sem ajánjuk! Azon felül, hogy szabálytalan így a közlekedés és egy jelentősebb kipufogó kifújás a motor kipufogó szelepeit is károsítja, sokan nem is gondolnák, hogy milyen veszélyes lehet meghibásodott kipufogóval autózni.

 

Kipufogó szervizünkben több olyan esetet is láttunk, ami alátámasztja, hogy nem érdemes halogatni a kipufogó javítást vagy cseréjét. Íme néhány példa:

- Letört a kipufogó kivezetőcső, a forró kipufogógáz megolvasztotta a műanyag lökhárítót, autópályán sietősen közlekedő autósoknál pedig az egész lökhárítót eldeformálta.
- Hátsó kipufogódob felül kifújt, a forró kipufogógáz pedig megolvasztotta vagy meggyújtotta a csomagtartóban tárolt dolgokat. Láttunk már a fenéklemez aljára olvadt cd tartó tokot és megpörkölődött kabátot is.
- Leszakadt a hátsó kipufogó dob, beakadt az aszfaltba és letépte a hátsó lökhárítót.
- Letört a kipufogó felfüggesztő, a rögzítetlen összekötőcső pedig beleolvadt a műanyag üzemanyag tartályba.
- Elöl letört a kipufogócső, beakadt az aszfaltba, és letépte az üzemanyag vezetéket, valamint felütötte a fenéklemezt.
- Elszakadt a kipufogó dob rögzítése és kidörzsölte a fém fékcsövet.
- Letört a középső kipufogódob rögzítése, és a megnövekedett feszültségtől a flexibilis kipufogócső is elszakadt.
- Leesett a hátsó kipufogódob, és összetörte a mögötte haladó gépjárművet.

Ezeket a következményeket figyelembe véve kimondottan ajánljuk minden ügyfelünknek, hogy amennyiben rendellenes zajokat, hangokat hall a kipufogótól, mindenképpen nézesse meg szakemberrel a gépjárművet, főként ha hosszabb utazást tervez. A kényszerhelyzetben végeztetett, sok esetben csak gányolt kipufogó javítás sem áll meg 10-20.000 forint alatt, minden vonzatával együtt pedig sokszor többe kerül, mint a szakszerűen cserélt kipufogó. Arról nem is beszélve, hogy lyukas kipufogóval egyes határátkelőkön át sem engedik a gépjárművet, vagy borsos összegre büntetnek a hatóságok. Kellemetlen, ha a kikapcsolódásra szánt időt és pénzt kipufogó javításra kell fordítani.

Amennyiben mégis közlekedni kell a kipufogó hibás gépjárművel, mert ugyebár a muszáj az nagy úr, és valahogy el kell jutni a kipufogó szervizbe is, mindenképpen szemrevételezzék, hogy a lyukas kipufogó merre fújja a forró kipufogó gázokat. Szükség szerint a leszakadt kipufogót vagy szereljék le a tartóról, vagy ideiglenesen rögzítsék a karosszériához, lehetőleg ne gyúlékony madzaggal, vagy leolvadó gumipókkal. Ajánlott fémdrótot használni és kis tempóban közlekedni a biztonság érdekében.

Polírozás

Idővel autójának lakkrétege karcossá válik, elveszíti fényét. A szennyeződések, az időjárási körülmények, a nap UV-sugarai tompítják, károsítják autója fényezését. Bár rendszeres ápolással megőrizheti, óvhatja gépkocsijának esztétikai értékét, egy professzionális felületpolírozás esetenként szinte újjá tudja varázsolni autója fényezését, visszaadva annak eredeti csillogását.

Önrész átvállalása

Amennyiben casco biztosítása terhére a javítást nálunk végezteti, a fix önrészt átvállaljuk! (max. a javítási számla 10%-áig!)

Csereautó akár ingyen!

A javítás időtartamára igény esetén csereautót biztosítunk, ami rendkívül kedvezményes áron (már napi 3 999 Ft-tól), sőt, akár díjmentesen is igénybe vehet. A csereautó napidíjak a szerviz számla összegétől függően az alábbiak szerint alakulnak:                                       

Szerviz számla összege napi díj Ft
0 - 100 000 Ft+ÁFA 3 999 Ft/nap+ÁFA
100 001 - 200 000 Ft+ÁFA 2 999 Ft/nap+ÁFA
200 001 - 300 000 Ft+ÁFA 1 999 Ft/nap+ÁFA
300 001 - 500 000 Ft+ÁFA 999 Ft/nap+ÁFA
500 000 Ft+ÁFA -felett Ft/nap

Egy javítás alkalmával a két akció (önrész átvállalása, illetve kedvezményes csereautó) közül csak az egyik vehető igénybe.